Jun 30, 2006

Sarmalele amintirilor mele

Povesteste ea:
O data m-a dus G. la el la tara, pe linga Fagaras ...
Un sat care avea pe vremea aia gospodarii tare parapadite, iar gospodaria tinuta de rudele sale, chiar ca era cea mai prapadita, insa ... oamenii draguuuuuti si bucurosi de oaspeti, si primul lucru pe care-l faceau ... taiau porcu', apoi oaia, si cine mai stie cite mai taiau. Erau toti foarte grasi... la mine se uitau cu mila si minunare la cit de slaba puteam fi, si tot timpul fugeau cu lingura plina cu cite ceva dupa mine.
Dimineta cind ne trezeam, in jurul patului nostru se aflau toate rubedeniile uitindu-se cu drag la noi (ca intr'un acvariu), cu tigaia sfiriinda cu ochiuri innotind in slanina prajita ... Acum au murit cu totii, saracii ...

Ei si in curte era bucataria ...
numai cind ma uitam in dugheana aia de se numea bucatarie mi se facea rau, zumzait de muste, borcane deschise cu tot felul de unturi, se mai zbatea si cite-o musca prin unele, cartofi, ceapa, rosii putrezite, oale soioase, cirpe murdare , lemne, hirtie de ziare (vorbesc cu drag, credeti-ma ...)
Intr-o zi m-au anuntat ca se vor face sarmale ...
aoleu, mi-am zis in gind, ca nu ma prea omoram dupa ele, ... si m-au chemat femeile (erau vreo 4, de toate virstele, grase si voioase) in dugheana sa-mi arate ingredientele ... caldura mare, brate goale celulite de grasime, desculte, muste, varza si miros de varza, vreo 3 munti de carne tocata (se pregatea o masa mare) si din tavan atirnau cirnati albi umpluti cu untura solida (ei asa o pastrau) ...

Ei, si-au inceput sa le construiasca, amestecind carne cu orez, mai mulgeau cirnatul de untura, parca erau cu fuiorul la sezatoare, mai se stergeau de transpiratie, mai alungau mustele ...

Am gasit o scuza sa ma retrag, jurindu-mi in gind ca nu ma voi atinge de ele ... Seara, cu totii la masa, ... mi-am dat seama ca va trebui sa gust, n-aveam iesire, am tras citeva paharele de tuica, si am gustat...
Doamne, erau minunate, cele mai bune sarmale din viata mea, le-am memorizat gustul acela alunecos si catifelat (ca nu stiu cum altfel sa-l descriu)...
De-atunci tot gust din sarmale de cite ori am ocazia, insa egal nu le-am gasit !

No comments:

Post a Comment