Intre 326 – 1582 AD, crestinismul stabilea Pastele folosind un algoritm aprobat de Consiliul de la Nicea in 325 AD, si anume ...
Pastele trebuie sa cada in prima Duminica de dupa luna plina (ciclu metonic), primavara, deci dupa echinoctiu stabilit pe 21 Martie ..., pe vremea aia folosindu-se calendarul iulian.
Chiar si dupa 1054 AD, cind s-a produs schisma intre bisericile ortodoxa si catolica, ... ambele biserici celebrau Pastele pe aceeasi data, folosind algoritmul stabilit in 325 AD.
Chiar si dupa 1054 AD, cind s-a produs schisma intre bisericile ortodoxa si catolica, ... ambele biserici celebrau Pastele pe aceeasi data, folosind algoritmul stabilit in 325 AD.
Evreii isi vedeau de celebrarile lor de Passover, care urmareau in mod regulat calendarul lunar, ... cu obiceiurile lor (masa de seder, matzas etc), ei intelegind prin Passover (sau Pesah) comemorarea eliberarii din sclavie si a Exodului din Egipt ... cu toate aventurile petrecute in acei 40 de ani de trecere prin desert ... Si azi, evreii determina data pentru Passover, dupa aceeasi formula...
Crestinii in schimb, comemorau in principal prin Passover, eliberarea de pacate prin sacrificiul lui Christos, considerind celebrarea drept o indeplinire partiala a profetiilor instituite de Dumnezeu in timpul Exodului israelitilor din Egipt ..., asa ca in vremurile alea nu aparea nici o diferentza intre catolici si ortodocsi .
Diferenta de principii intre catolici si ortodocsi a devenit vizibila abia in 1582, ... cind catolicii au adoptat calendarului gregorian, regularizind si fixind astfel datele celebrarii Pastelui, demonstrind in acelasi timp si ruptura pastelui crestinesc, ... de evenimentele celebrate de Passoverul evreiesc,
calendarul gregorian permitind ca Pastele catolic sa se intimple chiar si inaintea celebrarilor evreiesti de Passover ...
Pastele Ortodox foloseste in continuare calendarul iulian, si NU are voie sa se intimpe nici inainte si nici macar in timpul serbarilor evreiesti de Passover ..., doar DUPA, si nu doar dupa Passover, ci dupa Passover si dupa luna plina.
Si asa se face ca in zilele noastre, Pastele Ortodox este unicul paste care trebuie sa-si schimbe continuu data, uneori intamplandu-se la mai bine de o luna fata de cel Catolic.
De ex. in anul 2008, Pastele Catolic s-a celebrat pe 23 Martie, iar cel Ortodox pe 27 Aprilie, fiindca Passover s-a serbat pe 20 Aprilie.
Informatii mai educative pot fi gasite aici ...
Informatii mai educative pot fi gasite aici ...
No comments:
Post a Comment