Noi raminem copii si cam aceiasi pe parcursul vietii. Timpul este de obicei marcat de evenimente exterioare, de exemplu devenim maturi inspre 40 de ani nu fiindca ni s-au copt mintile, ci fiindca incep sa ne moara parintii, si uneori chiar prietenii.
Moartea parintilor (chiar daca are loc in fapt sau doar virtual, de ex. la S. nu a avut loc in fapt) este un eveniment extrem de puternic. Ceva s-a adaugat la B. din T. de cind a murit marele doctor incapatinat cu veleitati de nebun;
ceva s-a adaugat la G. de cind a murit W., aventuriera ce se voia mai frumoasa ca mireasa;
ceva s-a adaugat la mine de cind a murit idealistul si rezilientul taica-miu.
Si culmea, atit din experienta mea proprie cit si cea a lui G., de-obicei ni se adauga sub ochii nostri inspaimintati exact trasaturile pe care le detestam la ei, sau (cum s-ar zice mai bine acum, ca le avem si noi) pe care nu le intelegeam.
Lui S. inca nu i-au murit parintii, dar e ca si cum. Si lui A. i s-a intimplat ceva de cind i-a murit maica-sa.
Parca ceva din parintii nostri se intrupeaza in noi. Am discutat asta si cu G., si nu numai ca e de acord cu mine, dar nu stie ce sa faca sa o tina pe mamitzu’ meu mai mult in viata.
Si Vizita lui M.G., pictor de sfinti, m-a lasat cu un gust acrisor din cauza unei cugetari aproape nelegate de el:
Mi-am dat seama ca am devenit
O alta cugetare, nelegata de nici o vizita, este ca:
starea de ECHILIBRU, contrar unei idei pina mai deunazi fixe in capul meu, nu este legata de o stare de liniste, relaxare, odihna a trupului nostru.
Cite forte trebuie sa le lucreze, din stinga, din dreapta, de sus, de jos, in continuu, schimbindu-se una in functie de schimbarea celeilalte, o adeverata uzina care duduie, pentru ca eu sa pot sta linistita in fotoliu, in plin homeostasis si sa-mi sorb cafeluta.
No comments:
Post a Comment